telefon +48 52 372 25 66     Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Projekt kuchni, a jej układ i strefy funkcjonalne

Nie bez powodu mówi się, że kuchnia to serce domu. Centralne pomieszczenie, wokół którego ogniskuje się życie mieszkańców.

Nie bez powodu mówi się, że kuchnia to serce domu. Centralne pomieszczenie, wokół którego ogniskuje się życie mieszkańców. Podobno w kuchni – gotując i jedząc – spędzamy aż 5 lat naszego życia! Warto zatem zadbać o istotne detale już na etapie projektu, aby uniknąć uciążliwych błędów. W dążeniu do kuchni praktycznej i komfortowej, najistotniejszy okaże się jej podział na strefy funkcjonalne oraz zastosowany układ.

 

Kuchenne abecadło

L, U, G… każda z tych liter może stać się znacznikiem naszej kuchni. Podstawową kwestią w tworzeniu profesjonalnego projektu kuchni jest układ mebli. Powinien on odzwierciedlać oczekiwania właścicieli, a także być dostosowanym do ich przyzwyczajeń i trybu dnia. Kuchnię możemy zaprojektować w 6 różnych wariantach. Najprostszy z nich to układ jednorzędowy. Posiada on jednak zasadniczą wadę: droga, którą pokonujemy od jednej części kuchni do drugiej wydłuża się, co znacznie obniża walor funkcjonalności. Równie mało praktyczny, ze względu na długość drogi do pokonania, jest układ w kształcie litery L. Zdecydowanie korzystniej komunikacja przebiega w układzie dwurzędowym i w kształcie litery U. Te dwie wersje maksymalizują wykorzystanie powierzchni i zbliżają do siebie poszczególne strefy, zwiększając wygodę użytkowania. Istnieje również kuchnia w kształcie litery G, zazwyczaj stosowana w dużych pomieszczeniach oraz z wyspą, która z kolei pozwala na optyczne oddzielenie kuchni od części dziennej.

 

Ergonomia w kuchni

Funkcjonalny projekt kuchni uwzględnia jej podział na 5 stref oraz zasadę trójkąta roboczego, która została sformułowana w latach 50 ubiegłego wieku w USA. Określa ona odległość pomiędzy najważniejszymi sprzętami w kuchni: lodówką, zlewozmywakiem oraz kuchenką. Powinna zawierać się ona w przedziale od 120 cm do 270 cm (pomiędzy kuchenką, a zlewem do 210 cm). Natomiast strefy, na które należy wydzielić kuchnię, to strefa zapasów, przechowywania, zmywania (strefa mokra), przygotowywania oraz gotowania. Strefa zapasów to lodówka z zamrażalką oraz szafki do przechowywania jedzenia, które nie wymaga chłodzenia. Strefa przechowywania, dotyczy z kolei zastawy stołowej. Strefa mokra obejmuje zlew i miejsce do suszenia naczyń oraz ewentualnie zmywarkę. W tej części zazwyczaj przechowuje się detergenty oraz segreguje śmieci. Strefa przygotowywania to miejsce centralne. Jej głównym elementem jest blat roboczy oraz wszelkie narzędzia kuchenne, niezbędne na co dzień: deski do krojenia, noże, miski, przyprawy czy drobny sprzęt kuchenny taki, jak czajnik. Pamiętajmy, aby dostęp do tych przedmiotów był wygodny. Strefa gotowania to przede wszystkim piekarnik, a także płyta grzewcza i kuchenka mikrofalowa. Koniecznie należy zadbać, aby znalazł się tutaj okap. Dla osób praworęcznych wymienione strefy powinny być planowane od strony lewej do prawej, czyli zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.